Edvard Munch
Câți nu știu celebul tablou Strigătul (The Scream / Skirk) a lui Edvard Munch, a 4-a cea mai cunoscută pictură din istoria artei la nivel global și din toate timpurile (conform căutărilor pe Google din ultimii 5 ani).
Imaginea iconică creată de artist în 1893, reprezintă nu o expresie a vreunui strigăt, cum greșit a fost interpretată inițial, ci o teamă de necunoscut, o frică amplificată de atmosfera dramatică a apusului de pe Ekeberg Hillin, în Oslo. Această lucrare a împlinit și a recunoscut talentul și originalitatea lui Munch, transformându-l într-unul dintre cei mai importanți pictori din istoria artei și unul dintre cele mai reprezentative branduri ale Norvegiei.

Cel puțin în Oslo, Munch este omniprezent, făcând parte din cultura locului: de la magneți de frigider, la burgeri, albume, postere, nume de stradă, piață, școală, hotel și până la noul Munchmuseet, o capodoperă a arhitecturii moderne, noua casă pentru operele artistului.
Deși nu s-a născut în Oslo dar a trăit în urbea care, pe atunci, se numea Christiania, capitala Norvegiei l-a adoptat rapid în epoca modernă, înțelegând avantajele brand-ului Edvard Munch pentru oraș și pentru țară.

De identitatea vizuală a brand-ului norvegian s-a ocupat agenția londoneză North care a încercat să interpreteze, într-o manieră contemporană, ego-ul lui Munch cu scopul de a-l populariza și mai mult pentru generațiile tinere. Construcția grafică se concentrează pe un font personalizat care descrie caracterul excentric al artistului într-o formă memorabilă și originală.
Inspirația a venit dintr-o fotografie a lui Munch în care poziția înclinată a corpului a fost decisivă pentru a defini noua linie tipografică (calculată la un unghi de 20°) precum și pentru proiectul de arhitecturaă a muzeului care-i poartă numele.


Nouă ne place foarte mult Edvard Munch: atât artistul cât și brand-ul. Și vă sfătuim să vizitați frumosul Oslo pentru o experiență reală a ceea ce am povestit mai sus.
foto & credits: the-brandidentity.com, www.munchmuseet.no