Scopul acestor opinii? În primul rând pentru a descrie ce ne place, ce e nou și bun, ce am testat și ce credem că merită atenția. Pentru a lăuda munca de calitate și originalitatea, perseverența și efortul de a crea lucruri frumoase care ne bucură lumea. În al doilea rând, pentru a opina ce nu ne place, ce credem că ar putea fi mai bun, mai frumos, mai util, fără judecăți răutăcioase ci cu bun-simț, onestitate și sub influiența experientței acumulate în ani de practică în design și branding. Pentru că opiniile sunt libere, nu și obligatorii.

SPQR

S •P •Q •R • este, probabil, cel mai cunoscut brand statal din istoria civilizației umane (și poate chiar singurul care a supraviețuit timpului).

SPQR – Senatus Populusque Romanus („Senatul și poporul roman”) a fost semnătura oficială guvernamentală a Republicii Romane, pe tot teritoriul administrat de-a lungul Mediteranei, din Britania și până-n Siria. Este un acronim care a funcționat atât ca marcă grafică, ca brand de stat, dar și ca slogan, subliniind legătura dintre puterea de guvernământ și poporul roman. Aplicabilitatea simbolului antic era foarte vastă, de la documente oficiale, gravuri în bronz și în piatră, monede, monumentele publice, stindardele legiunilor, bijuterii și cam pe orice suport util de propagandă a puterii.

Chiar și azi, municipalitatea din Roma folosește oficial acest simbol, ca o continuare fireascp a istoriei impriale a orașului de pe cele 7 coline. În ”Viața împăraților începând de la Iulius Cezar până la Frederick Barbarossa”, istoricul Bernardino Corio explică de ce SPQR a rămas ”emblemma” Capitalei: „această domnie a consulilor a purtat cu stindardul vulturului SPQR pe care literele spun: Senatus Populusque Romanus, adică Senatul și poporul roman; iar aceste litere erau de aur pe un fundal roșu. Aurul este galben și adecvat Soarelui, care dă lumină, prudență și domnie fiecăruia care încearcă să crească odată cu valoarea sa. Roșul este dat de Marte care fiind zeul bătăliei, celor care îl urmează sincer oferă victorie și majoritate.”

Dacă vizitați Roma, veți găsi acest emblematic simbol aproape peste tot în Cetatea Eternă: atât pe vechile monumente și fântâni, gravat în marmură, granit și piatră, cât și pe suporturile contemporane urbane: mobilier stradal, panouri publicitare, etc, ca aplicabilitate a brand-ului municipalității în comunicarea unei istorii impresionante a magnificului oraș.

Ne place pentru că este cel mai longeviv și important brand de oraș (stat), iar puterea sa a învins timpul și timpurile.

foto & credits: wikipedia, romacapitale, redbubble
Merită un share